Što je bijeli čaj

Basilur bijeli čaj

Što je bijeli čaj i kako se priprema

Većina ljudi diljem svijeta zna točno koja je razlika između crnog i zelenog čaja. No kada je riječ o bijelom čaju, mnogi ne znaju o čemu se radi i pitaju se:”Je li bijeli čaj bijele boje?”. Ne. Bijeli čaj nije bijele boje. Zapravo, dolazi od iste biljke kao i sve druge vrste čaja, poznate pod latinskim nazivom Camellia Sinensis. Različite metode obrade čaja zaslužne su za 6 različitih vrsta čaja: bijeli, žuti, zeleni i crni čaj kao i oolong te pu-erh čaj.

Bijeli čaj je najmanje obrađen, najmanje fermentiran i najprirodniji među spomenutim vrstama čajeva jer se dobiva – jednostavnim sušenjem. Kao rezultat toga, srebrno-bijele biljne dlačice (trihomi), ostaju prisutni na delikatnim lisnim pupoljcima, po čemu je bijeli čaj i dobio ime!

Budući da se minimalno obrađuje, bijeli čaj u najvećoj mjeri zadržava blagotvorne sastojke prirodno prisutne u svježim listovima čaja. Bijeli čaj sadrži visoku koncentraciju polifenola, snažnog antioksidansa koji podržava zdravlje, sprječava bolesti i jača imunitet.

Kratka povijest bijelog čaja

Dugi niz godina vjerovalo se da je bijeli čaj otkriven za vrijeme dinastije Song (920.-1269.). Međutim, pronađeni su dokazi da je to ipak bilo tijekom dinastije Tang (618.-907.). U to je vrijeme metoda pripremanja bijelog čaja bila sasvim drugačije iskustvo nego danas: listovi bijelog čaja rane berbe bili su dostupni isključivo u prešanim “pogačama” (čvrsto potisnut osušeni čaj) te su se komadići čaja odlomili i spravljali se (namakali) u zemljanim čajnicima.

Iako je bijeli čaj bio popularan i cijenjen u drevnoj dinastiji Song (960.-1269.), ostao je relativno nepoznat ostatku svijeta do nedavno. U to su vrijeme bijeli čaj smjele konzumirati samo kraljevske obitelji, a legenda govori i da su ga kao posebna počast caru mogle poslužiti samo djevice s bijelim rukavicama, kao simbol časti i poštovanja.

Basilur listići bijelog čaja

Kako se kuha bijeli čaj

Vrlo je važno znati točno kako skuhati bijeli čaj jer se metoda razlikuje od kuhanja crnog ili zelenog čaja. Bijele čajeve najbolje je kuhati s blažom temperaturom vode, između 80 i 85°C. Ako je voda prevruća listovi ovog delikatnog čaja mogu se prekuhati i postati gorki i opori. Za najbolji rezultat, preporučujemo da ne držite bijeli čaj u vrućoj vodi duže od 1 do 3 minute.

Koliko kofeina ima u bijelom čaju

Tradicionalno se smatralo da bijeli čaj ima manje kofeina od ostalih vrsta čaja no zapravo ga ima podjednako kao i u ostalim vrstama čaja. Međutim, s obzirom na to da se listovi namaču u vrućoj vodi kraće od ostalih vrsta čajeva, udio kofeina je zbog toga manji.

Predstavljamo Basilurovu kolekciju premium bijelog čaja

Basilur kolekcija bijelih čajeva

Basilur predstavlja ovu veličanstveno luksuznu kolekciju bijelog čaja, majstorski blendanu s ukusnim prirodnim voćnim okusima. Svaki čaj je prikaz jedinstvenih karakteristika i suptilnog okusa bijelog čaja kao glavnog sastojka. Idealno za darivanje i poseban doživljaj svakodnevnog uživanja u najfinijim čajevima. Pogledajte našu kolekciju bijelih čajeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).