5 posebnih karakteristika čajeva iz 5 različitih regija Šri Lanke

5 posebnih karakteristika čajeva iz 5 različitih regija Šri Lanke

Čaj je oduvijek bio sastavni dio identiteta Šri Lanke, njenih ljudi i kulture. Osim što je čaj blizak srcu stanovništvu Šri Lanke, ujedno je i jedan od najznačajnijih stupova gospodarstva.

Prve biljke čaja dviju sorti, Camelia sinensis i Assamica, uzgajane su u botaničkom vrtu u Peradeniji u Kandyju još daleke 1824. godine, no komercijalni uzgoj čaja u Šri Lanki (tadašnjem Ceylonu), započeo je 1867. godine. Britanci su posadili prvu plantažu čaja na imanju Loolecondera.

U Šri Lanki se čaj uzgaja uglavnom u središnjim i nižim južnim regijama. Svaka od ovih regija poznata je po čajevima različitog i jedinstvenog karaktera. Regije su podijeljene u nekoliko okruga koji se razlikuju po nadmorskoj visini, sastavu tla, količinama padalina kao i drugih klimatskih uvjeta.

U nastavku saznajte sve o različitim područjima u kojima se uzgaja poznati cejlonski čaj te kako ona utječu na njihove jedinstvene okusne karakteristike.

1. Čaj iz regije Kandy

5 posebnih karakteristika čajeva iz 5 različitih regija Šri Lanke

Povijesno gledano, u gradu Kandy započela je legendarna industrija cejlonskog čaja. Iako se glavni grad smjestio u nizini, čajne plantaže nalaze se na okolnim brdima. Cejlonski čaj iz regije Kandy često se opisuje kao “mid-grown”, dakle uzgojen je na srednje visokoj nadmorskoj visini, između 650 i 1300 m. Većina plantaža okruga Kandy leži na zapadnim padinama obližnjih brežuljaka, što znači da se najbolji cejlonski čaj proizvodi u prvom tromjesečju godine kada je hladno i suho vrijeme u cijeloj regiji. Raspon okusa i profila čaja ovisi o nadmorskoj visini kao i je li plantaža zaštićena od monsunskih vjetrova. Čajevi iz regije Kandy su uglavnom jaki i intenzivnog, punog okusa te omiljeni među poznavateljima kvalitetnog čaja.

2. Čaj regije Dimbula

5 posebnih karakteristika čajeva iz 5 različitih regija Šri Lanke

Dimbula je jedna od najpoznatijih lokacija povezanih s cejlonskim čajem na kojoj je posađena prva plantaža još davne 1970. godine. Na slikovitoj, prostranoj i ravnoj uzvisini uspijevaju neki od najfinijih cejlonskih čajeva.

Dimbula je bio jedan od prvih okruga u kojem se eksperimentiralo s uzgojem čaja. I danas većina stanovništva radi na plantažama koje se nalaze na 1100 do 1700 metara nadmorske visine i prostiru se na zapadnim padinama okruga. Monsunska kiša i hladno suho vrijeme utječu na karakter čajeva, od punih zaokruženih okusa do laganih i nježnih.

3. Čaj iz regije Nuwara Eliya

5 posebnih karakteristika čajeva iz 5 različitih regija Šri Lanke

Nuwara Eliya je grad u brdovitom dijelu Središnje provincije i smatra se jednom od najljepših regija Šri Lanke. Poznata je i kao Mala Engleska.
Baš kao što je Nuwara Eliya jedinstvena, tako je i čaj koji se tamo uzgaja jedinstven jer preuzima posebnu kombinaciju mirisa čempresa, divlje metvice i eukaliptusa koji se osjete u zraku. Regija se nalazi na 1900 metara nadmorske visine, a za iskusne poznavatelje čajeva, predstavlja ono što i najfiniji šampanjac za francusko vino. Ovaj poseban cejlonski čaj karakterizira nježan cvjetni miris i lagan, živahan okus. Idealan je spravljen na klasičan način ili pak rashlađen, za ukusno osvježenje. Posebno tražene sorte uključuju Orange Pekoe od cijelog lista (OP) i Broken Orange Pekoe (BOP).

4. Čaj iz regije Uva

Uva se nalazi na istočnom dijelu planinskog područja, gdje se izmjenjuju razdoblja jake kiše i visokih temperatura tijekom cijele godine. Jak vjetar remeti normalnu fotosintezu biljaka, a snažan kontrast između hladnih noći i toplih dana uzrokuje prirodnu kemijsku promjenu u grmovima čaja. Ova dva faktora utječu na poseban ‘zimsko zeleni’ okusni karakter čaja. Čajevi iz regije Uva uzgajaju se na 900 do 1500 m nadmorske visine.

5. Čaj iz regije Ruhuna

Klima na području Ruhune je vruća i vlažna s obilnim padalinama tijekom cijele godine, pa grmovi čaja pouzdano uspijevaju. Većina čajeva koji se ovdje uzgajaju na nižim padinama, obrađuju se kao Orange Pekoe (OP) i Flowery Orange Pekoe (FOP). Njihovi prekrasni listovi su žilavi, uredno uvijeni, duboke crne boje i često pomiješani sa srebrnim ili zlatnim pupoljcima. Ove čajeve, kada su spravljeni,  karakterizira crvena i tamno crvena boja te poseban bogat, moćan i sočan okus s notama meda i čokolade.

Šri Lanka je zaista blagoslovljena regijama koje se međusobno značajno razlikuju po klimi, sastavu tla te drugim prirodnim okolnostima koji zajedno utječu na proizvodnju sasvim jedinstvenih i specifičnih čajeva iz svake pojedine regije.

Uz najveću brigu o čaju tijekom uzgoja pa sve do posebnog proizvodnog procesa, cejlonski čaj je bio i ostao najkvalitetniji čaj na svijetu. Basilur svojom brižnom proizvodnjom odaje počast ovoj prekrasnoj osobini čaja iz Šri Lanke kroz svoju kolekciju Leaf of Ceylon, kroz koju možete upoznati najfinije čajeve i njihove jedinstvene nijanse iz svih spomenutih regija u kojima se uzgaja čaj na Šri Lanki.

 

Basilur, Ceylon Tea

6,72  (50,63 kn)

Basilur, Ceylon Tea

4,63  (34,88 kn) 5,77  (43,47 kn)

Basilur, Ceylon Tea

10,70  (80,62 kn) 40,88  (308,01 kn)

Basilur, Ceylon Tea

4,63  (34,88 kn) 5,77  (43,47 kn)

Basilur, Ceylon Tea

4,63  (34,88 kn) 5,77  (43,47 kn)

Basilur, Ceylon Tea

2,99  (22,53 kn) 11,05  (83,26 kn)

Basilur, Ceylon Tea

4,63  (34,88 kn) 13,59  (102,39 kn)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).