Crni čaj je zdrav i nutritivno bogat

Ako ste se pitali koja je zapravo razlika među svim dostupnim vrstama čajeva, odgovor je jednostavan – sve četiri vrste čaja (bijeli, oolong, zeleni i crni čaj) spravljaju se od iste biljke – lat. Camellia Sinensis, ali se njihovi okusi značajno razlikuju. Razlog tome su različiti načini obrade čaja nakon branja, tj. različite razine oksidacije.

Crni čaj je najduže izložen oksidaciji u usporedbi s ostale tri vrste čaja te je stoga njegov okus postojan i do nekoliko godina, dok zeleni čaj može brže izgubiti okus – unutar godine dana ili nešto duže. Cejlon (Šri Lanka) je najpoznatiji po svom jakom i aromatičnom crnom čaju!

Cejlonski crni čaj se razlikuje od zelenog po tome što tijekom procesa proizvodnje, listovi čaja u potpunosti oksidiraju prije nego što se toplinski obrađuju i osuše.

Tijekom procesa oksidacije, kisik u interakciji sa staničnim stijenkama biljke čaja pretvara njegovo lišće u bogatu tamno smeđu do crnu boju po kojoj su listići crnog čaja poznati. Oksidacija također mijenja profil okusa crnog čaja, pa postiže aromu koja podsjeća na slad, voće ili čak ima blago dimne i zemljane note, ovisno o vrsti čaja.

Za razliku od toga, listovi zelenog čaja minimalno su izloženi oksidaciji prilikom proizvodnje. Ubrzo nakon berbe se zagrijavaju i suše kako bi se spriječila prevelika oksidacija koja bi posmeđila zeleno lišće i promijenila njegov svježe ubrani okus.

Kako se proizvodi crni čaj

Postoje dva načina:

Ortodoksna metoda

U ovom dugotrajnijem načinu proizvodnje, listovi ostaju cijeli ili se samo djelomično lome tijekom obrade. Listovi čaja se beru, suše da bi se smanjila količina vlage te motaju na razne načine s ciljem pokretanja procesa oksidacije. Tako dobivaju karakterističnu boju i okus, nakon čega se zapeku kako bi se zaustavila oksidacija, te se tada ispituje i ocjenjuje kvaliteta.

Neortodoksna ili CTC (Crush-Tear-Curl) metoda

U ovoj ubrzanoj verziji proizvodnog procesa, listovi čaja se režu na sitne komadiće umjesto da se motaju. Manji komadići listova brže oksidiraju, stvarajući jednodimenzionalne, dosljedne, jake i odvažne crne čajeve.

Evo nekoliko naših najboljih mješavina crnog čaja:

 

Basilur, Ceylon Tea

3,53  (26,60 kn) 8,21  (61,86 kn)

Basilur, Ceylon Tea

3,14  (23,66 kn) 7,96  (59,97 kn)

Basilur, Ceylon Tea

4,83  (36,39 kn) 12,94  (97,50 kn)

4 razloga zašto je crni čaj zdrav

1. Prirodno sadrži obilje antioksidansa

Polifenoli su vrsta antioksidansa uobičajenih za čaj, a crni čaj ih ima tri vrste: katehine, teaflavine i tearubigine. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti jer štiteći od slobodnih radikala sprječavaju oštećenje stanica.

2. Nema rizika kod dijabetesa tipa 02

Istraživanje pokazuje da dnevna umjerena konzumacija crnog čaja može smanjiti rizik od dobivanja dijabetesa tipa 02 za čak 70%! Također, umjerena konzumacija crnog čaja može smanjiti razinu glukoze u krvi.

3. Osnažuje imunitet

Čaj je bogat aminokiselinama i antioksidansima koji mogu osnažiti imunološki sustav i otpornost organizma, pomažući nam tako u borbi protiv raznih bolesti.

4. Dobrobiti kofeina iz čaja

Iako mnogo kofeina nije dobro za zdravlje, količina kofeina u crnom čaju je niska u usporedbi s onim u kavi. Malo kofeina korisno je za poboljšanje koncentracije i svjesnosti. Crni čaj također sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin koja energizira i poboljšava moždanu aktivnost.

Kako se kuha crni čaj?

U 7 jednostavnih koraka naučite kako skuhati savršenu šalicu crnog čaja:

  1. U loncu ili kuhalu za vodu, zavrite željenu količinu vode.
  2. Odvojite količinu listića čaja. Žličica čaja na 200-250 ml vode je savršen omjer.
  3. Listiće čaja stavite u čajnik i ulijte vruću vodu. Zatvorite poklopac.
  4. Nakon dvije minute promiješajte i ponovno zatvorite poklopac.
  5. Ostavite čaj da odstoji još 3 minute.
  6. Tada ga procijedite i ulijte u šalice.
  7. Poslužite i uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).