Čaj je čudesno zdrav napitak

Vrijeme koje provodimo s prijateljima ili obitelji uz šalicu čaja, može biti vrlo opuštajuće i povezujuće iskustvo. No jeste li znali, da je čaj, osim užitka, napitak vrlo koristan za zdravlje i da sadrži brojne blagotvorne aktivne sastojke?

Zašto je čaj zdrav i što sadrži

Povijesno gledano, čaj je nastao kao lijek, a zatim je postao uobičajen, svakodnevni napitak. Suvremena istraživanja o povijesti ispijanja čaja potvrđuju da se čaj izvorno rjeđe pio iz užitka ili kao pomoć pri održavanju budnosti, a češće kao prirodni, biljni lijek.

Dva najvažnija aktivna sastojka koja se prirodno nalaze u čaju su katehin i polifenoli – dvije vrste moćnih antioksidansa. Zaslužni su za borbu protiv slobodnih radikala pa na prirodan način štite stanice od oštećenja.

Čaj kao prirodna zaštita i prevencija

Čaj djeluje i kao važna prevencija jer velik broj istraživanja o detoksikacijskom učinku čaja pokazuje da osobe koje redovito piju čaj (dvije ili više šalica dnevno), imaju manju sklonost srčanim bolestima, manji rizik od moždanog udara, kao i nižu razinu lošeg kolesterola te imaju sposobnost da se brže i učinkovitije oporavljaju od srčanog udara!

Antioksidansi iz čaja pomažu u jačanju cjelokupnog imunološkog sustava te tako na prirodan način pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.

Pokazalo se da polifenoli iz crnog čaja kao i oolonga te zelenog čaja povećavaju potrošnju kalorija i smanjuju masnoću u organizmu – dakle izvrsna su pomoć za prirodno mršavljenje.

Čaj također može smanjiti rizik od dijabetesa pomažući u održavanju glukoze u krvi i tjelesne težine pod kontrolom. Brojne studije su otkrile da ljudi koji piju četiri ili više šalica čaja dnevno imaju u prosjeku 30% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Redovita konzumacija čaja može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti. Iako su točni uzroci Alzheimerove bolesti još uvijek nejasni i za tu bolest ne postoji lijek, istraživanja potvrđuju da ispijanje zelenog i crnog čaja poboljšava kognitivne rezultate kod osoba s demencijom i Alzheimerovom bolešću.

Osim toga, mogu poboljšati pamćenje i povećati raspon koncentracije. Pokazalo se da kombinacija kofeina i L-teanina u čaju poboljšava vrijeme reakcije, vizualnu obradu, pamćenje i koncentraciju.

Mnogo je dobrih razloga i zdravstvenih prednosti svakodnevnog ispijanja čaja, pa nije ni čudo da je čaj napitak koji se u svijetu najviše konzumira nakon vode!

Naša je misija svijetu donijeti najkvalitetniji cejlonski čaj i približiti svima ovaj ugodan ritual koji donosi opuštanje i zdravlje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).