Što je cejlonski čaj?

Kineska legenda kaže da je povijest čaja započela 2732. godine prije Krista kada je čaj slučajno otkrio car Shen Nong. List, koji je visio sa stabla divljeg čaja, pao je u lonac vode koju je car kuhao u vrtu. Priča se da je car toliko uživao pijući vodu s listom čaja da ga je to inspiriralo da pomno prouči tu biljku.

Međutim, upravo je cejlonski čaj učinio ovaj napitak istinski poznatim u 19. i 20. stoljeću jer su ga koristili gotovo svi veći brendovi čaja na svijetu!

Cejlonski čaj je stoljećima bio poznat kao najbolji čaj širom svijeta.

No što je zapravo cejlonski čaj? Čaj je na Šri Lanku uveo James Taylor 1867. godine, a ostalo je, kako kažu, povijest! Cejlonski čaj se sastoji prvenstveno od crnog čaja, iako se uzgajaju i zeleni čaj, kao i druge vrste čaja.

Iako je Šri Lanka relativno mala zemlja, ima širok raspon nadmorskih visina, što je pridonijelo da se okusi čaja koji se proizvode uvelike razlikuju ovisno o regiji iz koje potječu. Glavne razlike u okusu rezultat su različitih klimatskih uvjeta, kvalitete tla, količine sunca i oborina, kao i biljnih sorti. Iako postoje regionalne nijanse, cejlonski čaj je klasično poznat po odvažnom, punom i živahnom okusu.

Većina cejlonskog čaja obrađuje se ručno. Određena regija u kojoj se uzgaja čaj može utjecati i na specifične nijanse arome. Na primjer, aroma čaja može biti s naznakama začina, citrusa i čokolade. Postoji 5 glavnih regija u kojima se cejlonski čaj uzgaja na Šri Lanki.

Crni čaj

Prvi i najpopularniji je crni cejlonski čaj, ujedno i najkompliciranije proizvodnje. Složenost proizlazi iz činjenice da se koriste i stabljika i listovi biljke čaja. Autentičan crni cejlonski čaj pravi se od zrelih stabljika i fermentiranih listova.

Zeleni čaj

Kod druge vrste, cejlonskog zelenog čaja, izbjegava se proces fermentacije. To osigurava da list čaja ostaje zelen i daje pripremljenoj šalici čaja žućkasto-zelenu boju. Listovi čaja se zagrijavaju ili kuhaju na pari odmah nakon procesa valjanja kako bi se zaustavila daljnja fermentacija.

Bijeli čaj

Treće i posljednje, postoji cejlonski bijeli čaj, poznat i pod nazivom ‘Silver Tips’. Samo se ‘pupoljak’ ručno bere i suši na suncu. Posebna sorta biljke Camelia Sinensis koristi se za branje ovih srebrnih vrhova koji su duži i istaknutiji od uobičajenih pupova. Poznato je da ‘Silver Tips’ donosi najviše zdravstvenih blagodati jer se minimalno obrađuje.

Ponosni smo na to da vam donosimo samo najkvalitetnije čajeve, brižno odabrane, ručno ubrane i stručno obrađene, koji osiguravaju najbolji okus i vrhunsku kvalitetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).