Cejlonski čaj: priča o povijesti, autentičnosti i naslijeđu

Šri Lanka je tropski otok u Indijskom oceanu, poznat po mnogim nazivima kao što su Serendib, Taprobane i Ceylon. Porijeklo imena “Serendib” dolazi od engleske riječi serendipity koja znači ‘ugodno iznenađenje’. Ipak, “Ceylon Tea” je nedvojbeno bio ključni čimbenik koji je omogućio da naziv “Ceylon” postane prepoznatljiv diljem svijeta.

Povijest uzgoja čaja na Šri Lanki

S obzirom na to koliko su čajne plantaže uspješne u Šri Lanki, iznenađujuće je da je do uzgoja čaja došlo sasvim slučajno. Možda bi čak bilo ispravno reći da je cejlonski čaj nastao zahvaljujući propasti industrije kave u Šri Lanki. Tijekom britanske kolonijalne vladavine sredinom 19. stoljeća, uveden je plantažni uzgoj kave na Otoku. Plantaže kave u Šri Lanki cvjetale su samo nekoliko godina prije nego što ih je pogodila razorna bolest koja je uništila cijeli urod.

Ovo je bila katastrofa za gospodarstvo Otoka jer je kava bila ključni generator prihoda. Zbog toga su kolonijalni vladari bili prisiljeni tražiti alternativu. Tada je James Taylor zasadio prvi nasad čaja na samo 19 hektara zemlje pod nazivom ‘Loolecondera Estate’ u blizini glavnog grada Kandyja. Ovo je postalo odskočna daska za industriju koja je zauvijek promijenila gospodarstvo i kulturu zemlje.

Drugi plantažeri slijedili su primjer i do 1877. prva zabilježena pošiljka čaja bila je za Englesku. U razdoblju od deset godina, na ruševinama industrije kave izgrađena je nova prosperitetna industrija čaja.

Autentična kvaliteta cejlonskog čaja

Glavna karakteristika cejlonskog čaja njegova je nenadmašna kvaliteta i smatra se ‘najčišćim na svijetu’. Jedan od ključnih razloga koji doprinosi kvaliteti cejlonskog čaja je jedinstvena tehnika ručnog branja koja se prenosi kroz generacije. Beru se samo najsvježiji pupoljci. Žetva komercijalnim strojevima ne može jamčiti ovakvu jedinstvenu kvalitetu.

Visoki standardi omogućili su cejlonskom čaju da stoji uz bok najboljim čajevima na svijetu i stekne čvrstu poziciju u globalnoj industriji čaja. To ga čini jednim od glavnih stupova gospodarstva Šri Lanke koji generira više od 200 milijardi rupija prihoda od izvoza te pruža izravne i neizravne prihode tisućama Šrilančana.

Cejlonski čaj uživa visoku reputaciju. Proizvode se fine čajne mješavina (blendovi) i okusi dobiveni u idealnim klimatskim uvjetima koji su omogućili žetvu tijekom cijele godine. Kombinacija sunca, kiše, magle i sušnih razdoblja koja se kombinira s ručnim branjem, rezultirala je nizom različitih okusa čaja vrhunske kvalitete.

U Šri Lanki se čaj uzgaja u 6 različitih regija diljem zemlje – Nuwaraeliya, Kandy, Dimbula, Radella, Ruhuna i Uva. Različite klime, nadmorske visine i vrste tla ovih regija utječu na različite okuse i krakteristike čaja.

Na Cejlonu se uzgaja nekoliko različitih vrsta čaja – crni čaj, zeleni čaj i bijeli čaj.

Upravo je crni čaj bio i ostao sastavnim dijelom života ljudi sa Šri Lanke i to od djetinjstva do odrasle dobi. Crni čaj s dodatkom mlijeka i šećera je način na koji Šrilančani započinju svoj dan, a njihove večeri također se oplemenjuju toplom šalicom mliječnog čaja koji hladi iznutra. Jaki crni čaj lokalno stanovništvo naziva jednostavno “običan čaj”.

Kombinacija cejlonskog čaja i tropskog voća Šri Lanke stvara niz mješavina koje su bogate i slatke (čaj s okusom voća). Jutarnji čajevi poput Earl Greya također su vrlo popularni.

Bez obzira o kojoj vrsti cejlonskog čaja govorimo te neovisno o jedinstvenom blendu ili regiji u kojoj su uzgojeni, činjenica je da su svi brižno uzgajani, ručno ubrani i pakirani po najvišim standardima. Cejlonski čaj u vaše ruke stiže uz mnogo uložene ljubavi i pažnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Da bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Unimex internet trgovine, pohranjujemo Vaše kolačiće (cookies).